diumenge, 31 de maig del 2015

Les cuablanques i el fang

Durant el mes de maig i principis de juny les orenetes s'afanyen a construir, o bé reconstruir, els seus característics nius; elaborades estructures de fang. Les espècies més comunes al nostre país (Hirundo rustica i Delichon urbicum) els construiran majoritàriament en zones humanitzades. La vulgar ho farà en masos i granges, la cuablanca, en canvi, en edificis dins de pobles i ciutats petites.
Per tant, l'oreneta cuablanca és la espècie més "urbanita", instaurant els seus nius en balcons i finestres. Això sempre que els propietaris ho permetin i no els destrueixin, fet que malauradament és molt habitual. Encara més greu és quan l'ajuntament dicta l'eliminació de petites colònies en edificis d'interès cultural per causes higièniques, demostrant la incultura de la institució. La brutícia que puguin crear aquests ocells és ínfima i té fàcils solucions, que no han passar per impedir la seva reproducció.
Curiositat: Paradoxalment, així com l'oreneta vulgar cria estrictament prop de l'home (tot i sempre fer-ho en zones rurals), l'oreneta cuablanca (amb hàbits, en general, més urbans) també compta amb algunes poblacions deshumanitzades; niant en penya-segats, coves, preses, etc, lluny de poblacions humanes. De tota manera, avui en dia, la majoria dels individus nidifiquen en pobles i ciutats.

Dijous passat (dia 28-5), una cinquantena de cuablanques anaven i venien d'Hostalric amb l'objectiu d'explotar un petit toll fangós. Aquest any, per causes meteorològiques, el fang és car de trobar. Per tant, allà on n'hi ha en bones condicions, s'hi pot arribar a acumular gran part de la població local  d'urbicums per tal de recollir-lo.

Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)

Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)

Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)

Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)

Vídeo de l'activitat al toll:

I recordeu, si veieu nius o teniu la sort de tenir-ne prop de casa, no els elimineu. Les orenetes tenen molts més "pros" que "contres".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada